4. Vaatteiden käyttö
Vaatteista tulee pitää hyvää huolta, jotta ne kestävät käytössä mahdollisimman pitkään ja säilyvät vielä seuraavillekin käyttäjille.
Voimme vaikuttaa vaatteiden käyttöikään esimerkiksi valitsemalla vaatteet aina käyttötarkoituksen mukaan. Ulkoilua varten puetaan vahvemmasta kankaasta valmistetut, kulutusta ja kosteutta kestävät housut, koska ohuesta kankaasta valmistetut housut likaantuvat ja rikkoutuvat helpommin. Myös oikeanlainen huoltaminen kuten peseminen ja korjaaminen lisäävät vaatteen käyttöikää ja vähentävät jätteeksi turhaan päätyvien vaatteiden määrää.

Tuotelappu
Vaatteen tai tekstiilin saumaan ommeltu kangasmerkki, josta voi tarkistaa tekstiilin materiaalin sekä hoito-ohjeet, esimerkiksi pesulämpötilan.
Vaatteen tuunaaminen
Tuunaaminen tarkoittaa vaatteen muokkaamista itselle mieluisaksi. Vaatetta voi tuunata esimerkiksi vaihtamalla napit tai lisäämällä koristeita kuten kangasmerkkejä ja koristenauhoja.
Vaatekeräyslaatikko
Itselle tarpeettomat, hyväkuntoiset vaatteet voi viedä vaatekeräyslaatikoihin, joita löytyy usein kauppojen läheisyydestä Rinki-ekopisteiltä. Vaatekeräyslaatikoista vastaa yleensä jokin hyväntekeväisyysjärjestö, jonka kautta kerätyt vaatteet päätyvät esimerkiksi heidän myymäläänsä myyntiin, tai lahjoituksena eteenpäin.

Vaatteiden hoitaminen
Yleensä kaikkiin vaatteisiin on ommeltuna tuotelappu, jossa kerrotaan vaatteen materiaali ja sen hoito-ohjeet. Eri materiaaleille kuten puuvillalle, villalle ja tekokuiduille on erilaiset hoito-ohjeet, joita noudattamalla vaate ei mene pilalle. Tuotelappu saattaa näyttää hankalalta koodikieleltä, mutta usein riittää, että tunnistaa edes muutamat perusmerkinnät kuten tietylle vaatteelle sopivan hoitotavan tai pesulämpötilan.
Tuulettaminen ja peseminen
Vaatteiden pesemiseen käytetään paljon vettä ja pesuaineita, joten turha peseminen kuluttaa vaatteen kankaan lisäksi myös ympäristöä. Jos vaatteessa ei ole näkyviä tarhoja, mutta se kaipaa raikastusta, kannattaa vaate tuulettaa. Esimerkiksi farkut ja villapaidat eivät kaipaa pesua kovinkaan usein, vaan niille riittää tuuletus.
Kun vaate täytyy pestä, on hyvä ensin tarkistaa tuotelapusta pesuohjeet. Osa materiaaleista tarvitsee hellän käsinpesun viileämmässä vedessä ja toiset täytyy pestä kuumassa, jotta tahrat lähtevät. Likapyykit kannattaa lajitella värien ja hoito-ohjeiden mukaan, jotta samanlaista pesua tarvitsevat vaatteet on helppo pestä yhdessä. Oletko muuten joskus kuullut että koneellinen valkoisia vaatteita on muuttunut vaaleanpunaisiksi, kun mukaan on eksynyt punainen sukka? Tai itselle sopiva villapaita on kutistunut nuken paidaksi, kun se on vahingossa pesty liian kuumassa?


Korjaaminen ja tuunaaminen
Kun paidasta irtoaa nappi, tai villasukan kantapää kuluu puhki, on aika kaivaa kaapista neulaa ja lankaa. Sen kummempia välineitä ei vaatteiden korjaaminen yleensä vaadi ja pienellä vaivalla vaate on kuin uusi. Apua voi kysyä vanhemmilta tai isovanhemmilta ja myös YouTubesta löytyy hyviä ja selkeitä ohjevideoita korjaamisesta.
Nykyään kaikkein helpoin korjaustapa ei vaadi edes vähäistä ompelutaitoa, sillä kaupoista löytyy valmiita erimuotoisia ja -kuvioisia korjauspaikkoja, eli vaatelaastareita, joka vain painetaan vaatteeseen tulleen reiän päälle.
Erilaisilla hauskanmuotoisilla kangaspaikoilla, pitsikankailla, koristenauhoilla ja napeilla vaattetta voi myös muokata omannäköiseksi, eli tuunata. Jos ompelutaitoa löytyy, voi vaatteelle keksiä myös täysin uuden käyttötarkoituksen, esimerkiksi hameesta voi ommella topin, tai paidasta mekon. Tuunaamalla vanhakin vaate voi muuttua lempivaatteeksi, eikä uusia vaatteita tarvitse ostaa.
Vaatteet kiertoon
Pieneksi jääneet vaatteet, omaan tyyliin sopimattomat vaatelahjat ja kaappiin käyttämättä jääneet vikaostokset kannattaa laittaa kiertoon, jotta joku toinen voi jatkaa niiden käyttämistä. Ennen vaatteesta luopumista on hyvä miettiä, minkä kuntoisen vaatteen itse ottaisi vastaan mielellään. Valmiiksi likaisia tai rikkinäisiä vaatteita ei kukaan halua, mutta hyväkuntoisia vaatteet kelpaavat varmasti pienemmille sisaruksille tai sukulaisille, kirpputorille tai hyväntekeväisyysjärjestöjen vaatekeräyslaatikoihin.

Lisätehtävä
Pelatkaa pyykkipeliä! Tuokaa jokainen kouluun jokainen kotoa yksi 60 asteessa pestävä vaate, yksi 40 asteessa pestävä ja yksi 30 asteessa pestävä. Jakakaa luokastanne joukkueet pesulämpötilan mukaan (30, 40 ja 60) ja sopikaa peliaika. Joukkueiden on tarkoitus poimia kasasta ”oman” pesulämpötilan vaatteita mahdollisimman nopeasti. Peliajan päätyttyä tulokset voidaan tarkistaa yhdessä.