6. Kodin jätteiden lajittelu
Kodissa syntyy monia erilaisia jätteitä. Nykyään jokaisen kodin pihalla tulee olla astia sekajätteelle. Lisäksi omakotitalon pihalta saattaa löytyä kompostori biojätteelle. Isossa rivi- tai kerrostalossa, löytyy pihasta monta eri jäteastiaa, joihin jätteet lajitellaan. Kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia sekä metallia kerätään myös Rinki-ekopisteillä, jotka sijaitsevat usein kauppojen pihoissa. On joitakin jätteitä, joita ei saa laittaa kotien jäteastioihin tai viedä Rinki-ekopisteille. Esimerkiksi vaarallisia jätteitä ja sähkö- ja elektroniikkaromua varten onkin omia keräyspisteitään.

Lajittelu
Lajittelu tarkoittaa jätteiden laittamista eri jäteastioihin muun muassa niiden materiaalin perusteella. Lajittelun avulla jätteet saadaan kierrätettyä uusiksi tuotteiksi tai hyödynnettyä muilla tavoin.
Kierrätys
Kierrätys tarkoittaa sitä, että jätteestä saadaan materiaalia uusien tuotteiden valmistamiseen. Kierrättämällä säästetään luonnonvaroja ja energiaa.
Energiahyödyntäminen
Kaikkia jätteitä ei voida kierrättää. Niistä voidaan saada kuitenkin hyötyä polttamalla ne jätteenpolttolaitoksessa. Jätteistä saadaan silloin sähköä ja lämpöä, eli energiaa.
Biojäte
Biojätettä syntyy keittiössä, esimerkiksi ruokaa laitettaessa. Toisin kuin monia muita jätteitä, biojätettä voi käsitellä omassa kotipihassa kompostoimalla sen. Taloyhtiöissä biojäte voidaan kerätä omaan astiaansa, jolloin biojäte voidaan muuttaa hyödylliseksi monella tapaa.
Mitä biojätteeseen lajitellaan?
Biojätteeseen lajitellaan
- kasvisten ja hedelmien kuoret, kananmunankuoret
- pilaantuneet elintarvikkeet ja ruoantähteet
- kahvinporot suodatinpapereineen sekä teepussit
- yksittäiset talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat
Muistathan, että
- biojäte tulee pakata Nurmijärvellä paperipussiin tai biohajoavaan muovipussiin
- muissa Kiertokapulan alueen kunnissa biojäte pakataan paperipussiin tai tavalliseen muovipussiin
- kompostoriin laitettavaa biojätettä ei tarvitse pakata.
Mitä jätteelle tapahtuu?
Lähes kaikissa Kiertokapulan kunnissa biojäte kuljetetaan bioetanolilaitokselle. Kerätystä biojätteestä saadaan bioetanolia, josta valmistetaan polttoainetta autojen tankkiin. Kun autoa tankataan, päätyy tankkiin esimerkiksi omenan ja banaanin kuorista saatu energia. Jäljelle jäävästä biojätemössöstä saadaan tehtyä myös lannoitetta ja maanparannusainetta.
Nurmijärvellä kerätyt biojätteet kuljetetaan tunnelikompostointilaitokselle. Kompostoituminen tarkoittaa, että pieneliöt hajottavat biojätettä, jolloin se muuttuu ravinteikkaaksi mullaksi. Multaa voidaan jalostaa esimerkiksi pihojen nurmikoille ja kukkasille sopivaksi kasvualustaksi.
Biojätteen voi kompostoida myös kotipihalla, jolloin kompostista saadun mullan voi käyttää kodin puutarhassa. Kompostimulta on hyvää lannoitetta kotipihan kasveille ja kukille.

Metalli
Metalleja saadaan louhimalla malmia kaivoksista. Malmiksi kutsutaan kivissä olevia metalleja. Metallit täytyy erotella kivestä ja sulattaa, jotta niistä voidaan valmistaa metallituotteita. Metallijätettä syntyy pakkauksista ja tarpeettomiksi käyneistä metalliesineistä.
Mitä metalliin lajitellaan?
Metalliin lajitellaan
- säilykepurkit ja pantittomat juomatölkit
- alumiinivuoat ja -foliot, metallikannet ja -korkit
- kattilat, pannut, aterimet ja pienet metallityökalut
- tyhjät maalipurkit
Muistathan, että
- metalliin voi lajitella jätteet, joiden painosta yli puolet on metallia
- keräysastian aukkoa suuremmat metallit ovat metalliromua ja ne tulee viedä esimerkiksi Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueille
Mitä jätteelle tapahtuu?
Kaikki metallinkeräykseen laitetut metallit viedään tehtaille, joissa ne lajitellaan metallilaadun mukaan. Metallilaatuja ovat esimerkiksi alumiini, rauta, teräs ja kupari. Lajitellut metallit murskataan ja sulatetaan. Sen jälkeen metalleista voidaan valmistaa uusia pakkauksia ja muita metallituotteita kuten polkupyörän runkoja tai lapioita. Metallin laatu ei huonone kierrätyksessä, ja sitä voi kierrättää lähes loputtomiin.

Paperi
Raaka-aineensa paperi saa metsän puista. Monen vaiheen jälkeen saadaan paperikoneesta ulos valmista paperia. Paperijätettä syntyy esimerkiksi postiluukun kautta tulevista mainoksista ja lehdistä.
Mitä paperiin lajitellaan?
Paperiin lajitellaan
- sanomalehdet ja sarjakuvat
- mainokset ja kirjekuoret
- vihkot ja kirjat
- monisteet ja piirustuspaperit
Muistathan, että
- lehtien niittejä tai kirjekuorien ikkunoita ei tarvitse poistaa
- kirjojen kovat ja muovitetut kannet ovat sekajätettä
Mitä jätteelle tapahtuu?
Paperi kuljetetaan keräysastiasta paperitehtaalle. Ensimmäisenä keräyspaperista poistetaan värit ja niitit, eli se siistataan. Siistauksen tuloksena syntyy massaa, josta voidaan valmistaa uutta paperia. Sama kuitu voi kiertää jopa seitsemän kertaa uudeksi paperiksi. Sen jälkeen kuitu poistuu kierrosta. Kierrätyspaperista valmistetaan muun muassa sanomalehtipaperia sekä pehmopaperia, eli wc- ja talouspaperia! Pehmopaperit eivät ole kierrätettäviä.

Kartonkipakkaukset
Kartonkijätettä syntyy esimerkiksi ruokien ja erilaisten tuotteiden pakkauksista. Kartonki ja paperi on valmistettu samasta raaka-aineesta — puusta. Kartonkipakkaukset ja paperi lajitellaan kuitenkin omiin astioihinsa.
Mitä kartonkipakkauksiin lajitellaan?
Kartonkipakkauksiin lajitellaan
- kartonkipakkaukset esim. keksi- ja muropaketit
- paperikassit ja -pussit, pahvilaatikot
- kartonkitölkit, munakennot
- kartonkiset kertakäyttöastiat
- talous- ja wc-paperihylsyt
Muistathan, että
- kartonkipakkaukset tulee litistää ennen keräysastiaan laittamista
- muoviset korkit tulee poistaa, ja lajitella muovipakkausten keräykseen.
Mitä jätteelle tapahtuu?
Kartonkipakkaukset kuljetetaan keräysastiasta tehtaille. Tehtailla kartonki laitetaan pulpperiin, eli jättiläismäiseen pesukoneeseen. Se erottelee kartonkikuidut toisistaan ja irrottaa muovisen tai metallisen pinnoitteen kartongista. Metallinen pinnoite voidaan kierrättää metallina. Muovinen pinnoite voidaan hyödyntää energiana samoin kuten sekajäte. Pulpperin jälkeen kartonki käy läpi vielä monta vaihetta, joissa se puhdistetaan, lajitellaan ja valkaistaan. Lopulta kierrätetty kartonki ohjataan kartonkikoneeseen. Keräykseen viedystä kartonkipakkauksesta voikin tulla uusi kartonkipakkaus, wc- tai talouspaperirullan hylsy tai kirjekuori. Sama kuitu voi kiertää uudeksi kartongiksi jopa seitsemän kertaa.

Lasipakkaukset
Lasin valmistuksen pääraaka-aineet ovat kvartsihiekka ja sooda. Hiekkaa kaivetaan maasta ja merien pohjasta, josta se kuljetetaan lasipurkkeja ja -pulloja valmistaville tehtaille. Lasipakkausjätettä syntyy, kun esimerkiksi vadelmahillo on syöty ja purkki on jäänyt tyhjäksi.
Mitä lasipakkauksiin lajitellaan?
Lasipakkauksiin lajitellaan
- lasipullot, esim pantiton mehupullo
- lasipurkit, esim hillopurkki
Muistathan, että
- korkit ja kannet tulee poistaa
- kaulusrenkaita ja etikettejä ei tarvitse poistaa
- likaiset lasipakkaukset huuhtaistaan tarvittaessa kylmällä vedellä
- pantilliset lasipullot palautetaan kaupan palautusautomaattiin.
Mitä jätteelle tapahtuu?
Kerätyt lasipakkaukset murskataan, puhdistetaan ja lajitellaan värin ja koon mukaan Forssassa. Suomessa lasimurskeesta voidaan valmistaa lasivillaa ja vaahtolasia, joita käytetään rakentamisessa. Suomessa ei voida valmistaa uusia lasipakkauksia ja siksi lasimurske kuljetetaan Englantiin uusien purkkien ja pullojen valmistukseen.

Muovipakkaukset
Suurin osa muoveista valmistetaan öljystä, jota porataan maan alta ja merien pohjasta. Muoviin voidaan pakata monia eri tuotteita ja sen tehtävä on suojata tuotetta esim. rikkoutumiselta tai pilaantumiselta.
Mitä muovipakkauksiin lajitellaan?
Muovipakkauksiin lajitellaan
- ruokien ja juomien muoviset pakkaukset
- karkkipussit ja jogurttipurkit
- shampoo- ja saippuapakkaukset
- muovikassit- ja pussit
- pantittomat muovipullot ja -kanisterit
- pakkausten muoviset korkit ja kannet
Muistathan, että
- korkki ja muu osa pakkausta on laitettava keräykseen erillään, koska ne saattavat olla eri muovilaatua
- muovipakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin, koska ne saattavat olla eri muovilaatua. Täysin samanlaiset muovipakkaukset, esimerkiksi kaksi jogurttipurkkia saa laittaa sisäkkäin.
Mitä jätteelle tapahtuu?
Muovipakkaukset päätyvät keräysastiasta muovijalostamolle, jossa eri muovilaadut erotellaan toisistaan infrapunavalon avulla. Erottelun jälkeen muovit murskataan, pestään ja kuivataan. Näin saadaan raaka-ainetta, muovigranulaattia, joka on pientä tummaa muovinappulaa. Muovigranulaatista voidaan valmistaa kierrätysmuovituotteita, kuten tiskiharjoja, kukkaruukkuja, kastelukannuja ja ämpäreitä.

Sekajäte
Sekajäte on se osa jätteestä, joka jää jäljelle, kun kaikki muu jäte on lajiteltu. Sekajäte on kierrätyskelvotonta materiaalia. Lajittelun vuoksi sekajätettä saattaa nykyään syntyä kotona erittäin vähän.
Mitä sekajätteeseen lajitellaan?
Sekajätteeseen lajitellaan
- siivousjätteet esim. pölynimurin pussit
- rikkinäiset muovilelut, rikkinäiset ja likaiset tekstiilit ja kengät
- juomalasit, lasiesineet ja keramiikka, ikkuna- ja peililasi
- pienet määrät multaa, puutarhajäteitä tai maa-aineksia
- kertakäyttöiset kasvomaskit, vaipat
Muistathan, että
- vaarallinen jäte, esimerkiksi paristot, tai sähkölaitteet eivät kuulu sekajätteeseen
Mitä jätteelle tapahtuu?
Sekajäte ja muut kierrätykseen kelpaamattomat jätteet poltetaan jätevoimalassa. Jätevoimalasta jätteiden poltosta saatu lämpö kulkee veden mukana putkia pitkin kotien pattereihin. Tätä lämpöä kutsutaan kaukolämmöksi. Jätteiden poltosta saadaan myös sähköä, joka kulkee linjoja pitkin koteihin. Kun napsautat valot päälle, saattavat ne palaa jätteistä saadun sähkön avulla. Nykyisin jätteenpoltossa syntynyttä savua mitataan ja puhdistetaan tarkasti, jotta myrkylliset päästöt saadaan talteen mahdollisimman tehokkaasti, eivätkä ne pääse kulkeutumaan ympäristöön.

SER
Käytämme päivittäin sähkölaitteita, esimerkiksi kun lämmitämme ruokaa tai lähetämme viestejä. Kun sähkölaite rikkoutuu, tulee siitä SER-jätettä eli sähkö- ja elektroniikkalaiteromua. Näissä laitteissa on useita eri kierrätettäviä materiaaleja, jonka vuoksi ne on hyvä viedä SER-kierrätykseen.
Mitä sähkö- ja elektroniikkalaiteromuun lajitellaan?
Sähkö- ja elektroniikkalaiteromuun lajitellaan
- energiansäästölamput, led-lamput ja loisteputket
- pienet sähkölaitteet esim. palovaroittimet, valaisimet ja pienet keittiökoneet
- tieto- ja teletekniset laitteet esim.tietokoneet ja tulostimet
- suuret kodinkoneet esim. liedet, pesukoneet ja sähkökiukaat
- kylmälaitteet esim. jääkaapit ja lämpöpumput
Muistathan, että
- sähkölaitteisiin kuuluvat kaikki paristoilla, sähköjohdolla ja akulla toimivat laitteet
Mitä jätteelle tapahtuu?
Ensisijaisesti käytöstä poistetut laitteet tulee korjata ja käyttää uudelleen kokonaisina tai esimerkiksi varaosina. Suurin osa kierrätykseen päätyneistä laitteista on kuitenkin jo niin vanhoja tai rikkinäisiä, ettei niitä voida käyttää. Tällaiset laitteet kuljetetaan käsittelylaitoksiin, joissa niistä poistetaan ensin vaaralliset aineet. Sen jälkeen laitteista erotellaan kierrätettävät materiaalit eli lasi, metalli ja muovi. Näistä kaikista kierrätetään uusia tuotteita. Jos materiaalin kierrättäminen ei ole mahdollista, se hyödynnetään energiana jätteenpolttolaitoksella.

Vaarallinen jäte
Vaarallisia jätteitä syntyy autoa huoltaessa, kotia siivotessa tai remontoidessa. Ne voivat pieninäkin määrinä olla haitaksi luonnolle ja ihmisille, mikäli niitä ei hävitetä oikeaoppisesti. Oikein hävitettynä vaarallisista jätteistä saadaan vaarattomampia tai jopa hyödyllisiä.
Mitä vaaralliseen jätteeseen lajitellaan?
Vaaralliseen jätteeseen lajitellaan
- paristot ja akut, maalit, liimat ja lakat
- deodorantit, hajuvedet ja lääkkeet
- hiuslakka, kynsilakka ja kynsilakan poistoaine
- puhdistusaineet, esim. wc:n pesuaineet ja konetiskiaineet
- auton moottoriöljyt, bensiini, lasinpesuneste
- rikkakasvien ja tuholaisten torjunta-aineet
Muistathan, että
- vaaralliset jätteet tulee säilyttää, niin että pienet lapset eivät saa niitä käsiinsä
- vaaralliset jätteet on hyvä viedä keräykseen vuosittain
Mitä jätteelle tapahtuu?
Suurin osa vaarallisista jätteistä käsitellään nykyään Riihimäellä Fortumin laitoksella. Vaarallisista jätteistä erotellaan kierrätettävät materiaalit uusien tuotteiden valmistukseen. Esimerkiksi auton vanhat öljyt voidaan puhdistaa uudeksi voiteluöljyksi. Paristoista ja akuista saadaan kierrätettyä harvinaisia metalleja kuten magnaania, kobolttia ja nikkeliä. Monista vaarallisista jätteistä saadaan myös sähköä ja lämpöä. Se, mitä ei voida kierrättää tai muuten hyödyntää käsitellään siten, että siitä ei ole enää vaaraa ihmisille tai ympäristölle.

Kotihommia Seppo-peli
Seppo-pelissä pääset kertaamaan luvuissa 4 ja 6 oppimiasi asioita vaatteiden huoltoon sekä jätteiden lajitteluun liittyviin kotihommiin. Peliä kannattaa pelata älypuhelimella tai tabletilla, mutta sen pelaaminen onnistuu myös tietokoneella. Tehtävien vastauksiin liitettävät kuvat, videot ja ääniraidat näkyvät Kiertokapulan ympäristökouluttajille, mutta niitä ei käytetä missään muussa tarkoituksessa eikä julkaista missään.
Seppo-peliä pääset pelaamaan näin:
- Mene osoitteeseen kiertokapula.seppo.io
- Vaihda halutessasi sivuston kieli sivuston oikeasta yläkulmasta
- Kirjaudu peliin ”pelaajana”
- Syötä pelikoodi: 38BA2G
- Keksi itsellesi nimimerkki
- Ota talteen sinulle annettava pelaajatunnus, jolla pystyt palaamaan samaan peliin uudelleen.
- Aloita peli
Halutessasi pääset peliin myös viereisen kuvan QR-koodilla.

Lisätehtävä
Etsikää kouluanne lähin keräyspaikka
A. vaaralliselle jätteelle
B. muovipakkauksille
C. sähkö- ja elektroniikkalaiteromulle
Apua tehtävään löytyy Kiertokapulan kotisivuilta osoitteesta kierratys.info, josta löytyvät keräyspaikat erilaisille jätteille.