2. Roskaamisen haitat
Se, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Esimerkiksi tienpientareilta paljastuu talven jälkeen erilaisia jätteitä, kuten karkkipusseja, kertakäyttömukeja ja pikaruokaravintoloiden kääreitä. Roskaaja saattaa ajatella heittäessään roskan maahan, että poissa silmistä on poissa mielestä. Tosiasiassa roskat aiheuttavat kuitenkin harmia niin ihmisille kuin eläimille.
Mikromuovi
Mikromuovit ovat pieniä, läpimitaltaan alle 5 mm:n kokoisia muovipartikkeleita, jotka eivät hajoa luonnossa tai hajoavat hyvin hitaasti.
Ekosysteemi
Ekosysteemillä tarkoitetaan rajattua ja yhtenäistä aluetta, jossa eläimet, kasvit ja ympäristö toimivat vuorovaikutuksessa keskenään ja myös elottoman luonnon kanssa. Ekosysteemi koostuu siis alueen eliöyhteisöistä ja elottomasta luonnosta.
Tekokuitu
Tekokuituja, kuten akryylia ja polyesteriä valmistetaan öljystä, jota porataan merien pohjasta. Akryyli ja polyesteri ovat lujia ja kestäviä kuituja, joita käytetään usein esimerkiksi urheiluvaatteissa.
Masuvaivoja eläimille
Luontoon kuulumattomat aineet ja jätteet vaarantavat ekosysteemejä. Ne vaikuttavat eläinten elinolosuhteisiin ja luonnossa selviämiseen. Haittoja syntyy, kun roskat takertuvat kiinni eläimiin tai eläimet luulevat roskia ruuaksi. Syödyt roskat saattavat aiheuttaa eläimille vatsa- ja suolistovaivoja. Kiinni takertuneet roskat saattavat estää eläimen liikkumisen. Esimerkiksi kalat voivat jäädä kiinni vesistöön hylättyyn kalaverkkoon. Teräväreunaiset roskat, kuten metallit ja rikkoutuneet lasit voivat tehdä haavoja eläimille. Luontoon päässeet vaaralliset jätteet, kuten jäteöljyt, likaavat lintujen sulkia ja voivat aiheuttaa paleltumista sekä estää lentämisen.


Oletko kuullut mikromuovista?
Muovia käytetään paljon ympäri maailmaa, koska se on muovautuvaa, kestävää, kevyttä ja edullista materiaalia. Luontoon päätyessään muovi hajoaa ajan saatossa mikromuoviksi. Mikromuovi tarkoittaa pienen pieniä muovinpalasia, joista suurimmat ovat kooltaan viisi millimetriä, pienimmät vain yhden mikrometrin. Mikromuovia syntyy, kun muovijätettä hylätään luontoon ja se hajoaa ajan saatossa yhä pienemmiksi palasiksi. Mikromuovia syntyy myös suoraan tekokuituisten tekstiilien pesusta, ajoneuvojen renkaista ja kosmetiikasta. Mikromuovia löytyy kaikkialta, kaupungeista, metsistä ja maailman meristä.
Merissä mikromuoveille voivat altistua sekä suuret että pienet eliöt. Mikroroskien haitoille alttiimpia ovat kuitenkin eliöt, joiden ravinto on alkujaankin pienikokoista. Näitä ovat muun muassa kalat sekä etenkin suodattamalla ravintonsa saavat selkärangattomat, kuten simpukat. Tällä hetkellä emme vielä tiedetä tarkasti, mitä mikromuovi syötynä aiheuttaa eläimille.
Mihin muovi päätyy?
Katso videolta, miten muovi päätyy mereen. Pohtikaa ryhmässä, kuinka itse voitte vaikuttaa muovin määrään luonnossamme.

Siisti = viihtyisä
Puhtaassa ympäristössä asuminen ja liikuminen on mukavaa. Roskaton ympäristö kannustaa myös ihmisiä pitämään alueen puhtaana ja laittamaan roskat roska-astiaan. Sen sijaan roskainen ympäristö vähentää viihtyisyyttä ja lisää tuholaisten, kuten rottien määrää. Roskien siivoamisesta aiheutuu myös maksuja, joita ei aina tule ajatelleeksi.
Lisätehtävä
Etsi roskainen alue. Ota alueesta taidevalokuva ja nimeä se. Mikäli mahdollista siivoa roskat roska-astiaan kuvan otettuasi. Koululla voitte järjestää kuvista myös taidenäyttelyn.
Jos jaatte taidekuvia sosiaaliseen mediaan, merkitkää mukaan @kiertokapula_oy ja #jäteselviytyjät2023.