4. Toimiva jätehuolto
Maailman laajuisestikin vertailtaessa Suomessa on hyvä jätehuolto. Aina näin ei ole kuitenkaan ollut. Ennen vanhaan oli tapana hävittää jätteet viemällä ne metsään, upottaa suohon tai unohtaa pihan perälle. Tästä syystä voit nykyisinkin törmätä metsäretkelläsi vanhoihin luvattomiin ”kaatopaikkoihin” tai jätekasoihin. Nämä jätteet ovat saattaneet olla paikoillaan alueella jopa 100 vuotta. Nykyisin meillä on runsaasti tietoa jätteiden lajittelun hyödyistä, materiaalien kierrättämisestä sekä ympäristön puhtauden tärkeydestä.
Etusijajärjestys
Jätelain etusijajärjestys opastaa, mitä jätteille tulisi tehdä. Tavoite on, että tavarat ja tuotteet pysyisivät käytössä mahdollisimman pitkään ja, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän.
Rinki-ekopiste
Alle viiden huoneiston kiinteistöjen asukkaille tarkoitettu keräyspiste, johon voi viedä esimerkiksi muovi- ja lasipakkauksia, metallia, kartonkia ja paperia. Rinki-ekopisteet sijaitsevat usein kauppojen yhteydessä.
Kiertokapula
Kiertokapula on 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. Kiertokapula hoitaa asukkaiden jäteastiatyhjennyksiä sekä vastaanottaa jätteitä viidellä jätteidenkäsittelyalueella sekä neljällä kunnan varikolla.

Etusijajärjestys – jätehuollon tärkeysjärjestys
- Jätehierarkian mukaisesti ensisijaisesti tulisi ehkäistä jätteen syntymistä, vähentää jätteen määrää ja haitallisuutta. Jätteen määrään voit vaikuttaa ostamalla kaupasta vain tuotteita, joita oikeasti tarvitset.
- Mikäli et enää itse tarvitse jotain tavaraa esim. polkupyörää, voit antaa sen kaverille käytettäväksi.
- Jos polkupyörä on korjauskelvoton, se kannattaa viedä metallinkeräykseen, josta se ohjautuu uusien metallituotteiden raaka-aineeksi.
- Kaikkien jätteiden materiaaleja, kuten sekajätteiden, ei voida kierrättää. Nämä jätteet ohjataan jätteenpolttolaitokselle, jolloin jätteestä saadaan polttamalla energiaa ja lämpöä esimerkiksi kotitalouksille.
- Vasta viimeinen vaihtoehto on sijoittaa jäte kaatopaikalle. Nykyisin kaikista jätteistä päätyy vain noin yksi prosentti kaatopaikalle.
Toimiva jätehuolto ennaltaehkäisee roskaantumista
Suomessa jätehuoltoa hoitavat pääsääntöisesti kuntien omistamat jäteyhtiöt. Kiertokapula hoitaa tämän tehtävän 13 kunnan alueella. Kaikkiaan Suomessa on yhteensä 33 kuntien omistamaa jäteyhtiötä.
Jätelain mukaisesti kaikissa taloissa on oltava vähintään sekajäteastia. Isommissa kerros- ja rivitaloissa täytyy olla keräysastiat myös muovi-, kartonki- ja lasipakkauksille, biojätteelle, metallille ja paperille. Omakotitaloasukkailla on mahdollisuus viedä pakkausjätteet Rinki-ekopisteille. Toimivassa jätehuollossa myös kaupungeissa ja puistoissa on olemassa roska-astioita. Jätteet kuljetetaan keräyspaikoista kullekin jätelajille sopivaan käsittelyyn kierrätettäväksi tai energiahyödynnettäväksi.


Esimerkkinä muille maille
Kaikissa maissa ei ole toimivaa jätehuoltoa. Kun jätehuolto puuttuu, jätteitä saatetaan polttaa avonuotioilla kaduilla tai hylätä kaupungin kaduille, luvattomille kaatopaikoille tai heittää jokiin, jotka kuljettavat jätteet edelleen meriin. Näissä maissa jätteitä kerätään ja käsitellään myös turvattomissa olosuhteissa. Suomalaiset toimivatkin hyvänä esimerkkinä viemällä tietoa maille, joista puuttuu toimiva jätehuolto.
Lisätehtävä
Käykää luokassa keskustelu roskaamisen syistä. Miksi ihmiset roskaavat? Millä asioilla roskaamista voisi vähentää? Kirjoittakaa runo, satu tai mielipidekirjoitus roskaamisesta tai roskaamisen ehkäisystä ryhmissä tai koko luokan kesken ja lähettäkää se halutessanne paikallislehdelle.
Voitte jakaa ajatuksia myös sosiaalisessa mediassa. Merkitkää mukaan @kiertokapula_oy ja #jäteselviytyjät2023.