4. Energiahyödyntäminen
Kaikkia jätteitä ei ole mahdollista kierrättää uusiksi tuotteiksi. Näihin kierrätyskelvottomiin jätteisiin kuuluvat esimerkiksi kotitalouksien sekajäteastian jätteet. Lisäksi esimerkiksi rakentamisessa ja remontoimisessa syntyy jätteitä, joita ei voi kierrättää. Tässä luvussa tutustut jätteiden energiahyödyntämiseen.
Energiahyödyntäminen
Kaikkia jätteitä ei voida kierrättää. Niistä voidaan kuitenkin saada hyötyä polttamalla ne jätteenpolttolaitoksessa. Jätteistä saadaan silloin sähköä ja lämpöä eli energiaa.
Kahmari
Kahmari tarkoittaa jättimäistä kouraa, jota käytetään jätevoimalassa jätteiden siirtämiseen.
Hakettaminen
Haketuksessa puu pilkotaan pieneksi silpuksi, joka hyödynnetään lämmön ja sähkön tuottamisessa.

Kodin sekajätteet polttolaitokselle
Kiertokapulan alueelle jäteauto kuljettaa kodin sekajätteet Riihimäen Fortumin jätteenpolttolaitokselle poltettavaksi. Laitoksessa sekajätteet kerätään suureen siiloon, josta kahmari nostaa ne tulipesään polttoon. Poltossa käytetään korkeaa, jopa 1000 asteen lämpötilaa. Poltossa syntyneet savukaasut puhdistaan hyvin, jotta niiden haitalliset aineet eivät haittaa ympäristöämme. Vaikka sekajäte päätyykin polttolaitokselle polttoon, ei sitä saa kuitenkaan polttaa kotona esimerkiksi takassa tai nuotiolla.
Sekajätteet Suomessa
Suomalaiset lajittelivat sekajäteastiaan vuonna 2021 yhteensä lähes 2 miljardia kiloa jätettä. Koska Suomessa on lähes 5,6 miljoonaa ihmistä, tarkoittaa se, että jokainen asukas tuottanut vuodessa 311 kiloa sekajätettä.

Seppo-peli
Kotitehtävä
Tarkastele kotonasi viikon aikana syntyvän sekajätteen määrää. Arvioi määrää litroissa.
Apunasi voit käyttää näitä tietoja:
- Yksi täpötäysi kaupan muovikassillinen on 40 litraa.
- Yksi täpötäysi kaupan hedelmäpussi on 7 litraa.
TARKISTETAAN TILAVUUDET!
Tehkää luokassa taulukko syntyneistä jätemääristä litroissa. Laskekaa, kuinka paljon luokkanne perheet ovat tuottaneet jätettä viikon aikana. Laskekaa sitten vielä, kuinka paljon jätettä on syntynyt per henkilö.
Pohtikaa yhdessä seuraavia asioita:
- Mitkä asiat vaikuttavat eroihin sekajätteen määrissä eri perheissä?
- Millaisia keinoja sekajätteen määrään vähentämiseen voisi olla?