TERVETULOA OPPIMAAN JÄTEHUOLLON ETUSIJAJÄRJESTYKSESTÄ
Tämän vuoden Jäteselviytyjä kilpailussa on teemana Suomen jätelaista löytyvä etusijajärjestys, joka kertoo, miten meidän tulisi toimia tavaroiden ja jätteiden kanssa. Oppimateriaaleissa pohditaan, mitä etusijajärjestys tarkoittaa ja miten voimme käyttää sitä. Lukiessasi materiaaleja voit miettiä keinoja, miten me kaikki voisimme vähentää jätteen määrää ja mitä hyötyä siitä olisi meille sekä ympäristölle? Voisiko tulevaisuuden maailmamme olla jopa jätteetön?

Etusijajärjestys – jätehuollon tärkeysjärjestys
- Jätehierarkian mukaisesti ensisijaisesti tulisi ehkäistä jätteen syntymistä, vähentää jätteen määrää ja haitallisuutta. Jätteen määrään voit vaikuttaa ostamalla kaupasta vain tuotteita, joita oikeasti tarvitset.
- Mikäli et enää itse tarvitse jotain tavaraa esim. polkupyörää, voit antaa sen kaverille käytettäväksi.
- Jos polkupyörä on korjauskelvoton, se kannattaa viedä metalliromun keräykseen, josta se ohjautuu uusien metallituotteiden raaka-aineeksi.
- Kaikkia jätteitä, kuten sekajätteitä, ei voida kierrättää. Nämä jätteet ohjataan jätteenpolttolaitokselle, jolloin jätteestä saadaan polttamalla energiaa ja lämpöä esimerkiksi kotitalouksille.
- Vasta viimeinen vaihtoehto on sijoittaa jäte kaatopaikalle. Nykyisin kaikista jätteistä päätyy alle yhden prosentin verran kaatopaikalle.
Näkymätön jäte
Jätettä syntyy päivittäin kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla, kun heitämme roskiin tavaroita, joita emme enää tarvitse. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jätettä syntyy jo ennen kuin olemme itse edes käyttäneet tuotetta eli sen valmistuksessa. Mitä vähemmän jätettä syntyy, sitä vähemmän on tarvinnut käyttää erilaisia luonnonvaroja ja energiaa.
Katso videolta, kuinka paljon kännykän valmistuksessa syntyy näkymätöntä jätettä.
Toimiva jätehuolto kannustaa jätteiden lajitteluun
Suomessa jätehuoltoa hoitavat pääsääntöisesti kuntien omistamat jäteyhtiöt. Kaikkiaan Suomessa on yhteensä 33 kuntien omistamaa jäteyhtiötä. Kiertokapula hoitaa jätehuollon tehtävää 13 kunnan alueella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kiertokapula tyhjentää asukkaiden seka- ja biojätteiden sekä kaikkien pakkausjätteiden keräysastiat. Lisäksi Kiertokapula huolehtii myös monien muiden kodin jätteiden vastaanotosta esimerkiksi jätteidenkäsittelyalueilla.
Jätelain mukaisesti kaikissa taloissa on oltava vähintään sekajäteastia. Tänä vuonna biojätteen keräys tai vaihtoehtoisesti kompostointi tulee pakolliseksi kaikille tiheämmin asutuille alueille. Isommissa kerros- ja rivitaloissa täytyy olla keräysastiat myös muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille ja paperille. Omakotitaloasukkailla on mahdollisuus viedä pakkausjätteet Rinki-ekopisteille. Toimivassa jätehuollossa myös kaupungeissa ja puistoissa on olemassa roska-astioita. Jätteet kuljetetaan keräyspaikoista kullekin jätelajille sopivaan käsittelyyn kierrätettäväksi tai energiahyödynnettäväksi.

Seppo-peli
Kotitehtävä
Valmistat ruoaksi perunamuussia ja jauhelihakastiketta. Voit valita itse, millaisen kastikkeen teet ja miten sen valmistat. Listaa mitä eri jätteitä ruoan valmistamisen aikana syntyy ja mihin eri jätejakeisiin ne tulisi lajitella. Huomioi myös mahdolliset näkymättömät jätteet.
Vertailkaa oppitunnilla ruoka-annosten valmistamisen aikana syntyneitä jätteitä.