1. Jätteen synnyn ehkäisy
Etusijajärjestyksen ensimmäinen kohta kehottaa meitä toimimaan niin, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Jätemäärän vähentämistä onkin syytä pohtia jo kaupassa tuotteita ostaessaan. Tässä luvussa esittelemme muutamia tapoja, joilla jätettä voi vähentää.
Ruokahävikki
Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka päätyy syystä tai toisesta roska-astiaan tai biojätteeksi.
Pikamuoti
Uusien vaatteiden jatkuvaa ostamista ja kauppojen vaatemallistojen nopeaa vaihtumista kutsutaan pikamuodiksi. Pikamuotiin liittyvät halvat hinnat, huono laatu ja tiheästi muuttuvat vaatemallistot.
Nollahukka
Sanojen zero (=nolla) ja waste (=jäte) merkityksen oletkin ehkä jo oppinut englanninkielentunnilla. Joskus sanat saattaa nähdä myös yhdessä. Zero waste käännetään suomen kielessä usein nollahukaksi. Nollahukalla tarkoitetaan toimimista niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän.
Älä ruoki roskista!
Jos ruoka päätyy jätteeksi, on sen kasvattaminen, kuljettaminen ja valmistaminen ollut turhaa. Kun ruoka ei päädy roskiin, säästyy myös rahaa. Eniten ruokahävikkiä syntyy kodeissa. Suomen kodeissa heitetään ruokaa vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa. Rahassa mitattuna tämä tarkoittaa, että suomalaiset heittävät roskiin 590 miljoonaa euroa.
Ruokahävikkiä voit vähentää:
- ostamalla ruokaa harkiten ja tarpeeseen
- ottamalla ruokaa lautaselle vain sen verran kuin jaksaa syödä
- säilyttämällä ruoan oikein ja laittamalla kylmätuotteet käytön jälkeen takaisin jääkaappiin
- tekemällä nahistuneista kasviksista esim. smoothien tai keiton
- pitämällä juhlien jälkeen kavereille rääppiäiset.
Katso videolta vinkki leipähävikin estämiseen.
Viisaita vaatevalintoja
Nykyään vaatteita valmistetaan ja ostetaan hyvin suuria määriä. Se on ongelmallista, koska kankaiden raaka-aineiden viljely, kankaiden värjäys sekä valmiiden tuotteiden kuljettaminen aiheuttavat haittoja ympäristölle. Moni haluaa omistaa uusimmat muodin mukaiset vaatteet. Vaatteita ei tehdä kestämään pitkiä aikoja ja ne menevät myös helposti rikki. Pikamuodissa myös trendit, vaatteiden mallistot ja värit vaihtuvat tiuhaan. Pikamuoti on tavallisesti halpaa ja huonolaatuista, mikä houkuttelee ostajan kauppaan. Vaatteista ja muista tekstiileistä syntyykin vuosittain yli 10 kiloa jätettä jokaista suomalaista kohden.
Katso videolta, kuinka paljon näkymätöntä jätettä syntyy farkkujen valmistuksesta.

Vaihtoehtoiset lahjat
Lahjaidean keksiminen kaverille tai perheenjäsenille voi olla hankalaa, varsinkin jos lahjan saajalla on jo niin paljon tavaraa, ettei hän osaa toivoa mitään. Turhan, kaapin nurkkaan pölyttymään päätyvän tavaran ostamisen sijaan kaveria voi ilahduttaa aineettomilla lahjoilla. Aineettomat lahjat eivät ole tavaroita tai esineitä, vaan elämyksiä ja yhteisiä hetkiä. Ystävälle voi tarjota syntymäpäivälahjaksi esimerkiksi elokuvaillan herkkuineen tai retken huvipuistoon. Jos kyseessä on hieman kalliimpi lahja, esimerkiksi lahjakortti harrastukseen, voidaan se hankkia yhdessä useamman juhlavieraan kesken. Jos aineeton lahja on itse järjestetty, voi lahjan saajalle askarrella myös lahjakortin, jolla lahjan voi lunastaa.
Nollahukka eli zero waste
Nollahukka-ajattelussa halutaan erityisesti kiinnittää huomiota sekajätteen määrän vähentämiseen, sillä sekajätettä ei voi kierrättää uusiksi tuotteiksi, vaan se päätyy polttolaitokselle. Kun jätteitä syntyy, on tärkeää lajitella ne oikein, jotta mahdollisimman suuri osa jätteiden materiaaleista saadaan talteen ja edelleen uusiksi tuotteiksi.
Katso videolta Otson vinkit nollahukkaelämään.
Kotitehtävä
Suunnittele syntymäpäiväjuhlat, joissa syntyy mahdollisimman vähän jätettä. Pohdi seuraavia asioita:
- Mitä asioita täytyy ottaa huomioon, kun juhlien ruokia suunnitellaan?
- Millaisia astioita ja koristeita juhlissa käytetään?
- Minkälaisia lahjoja päivänsankarille voi antaa?